Restriktionerne skal fjernes: Vækker både jubel og betænkelighed

I går aftes meldte regeringen ud, at alle restriktioner vil udløbe på tirsdag på trods af det høje smittetal. I Hammel glæder de adspurgte borgere sig til genåbningen, men de er samtidig betænkelige overfor beslutningen.

Jytte Bach (til venstre) glæder sig til, at hun ikke skal vise coronapas længere. Louise Borup Sønderkjær (til højre) ser frem til, at hun kan drive sin café normalt igen.
Fotos af Silja Petri

Af Silja Petri 

Danskerne ser ikke længere corona som en stor samfundsmæssig trussel, men flere føler sig stadig udsat for smitte. Det viser en ny rapport, der undersøger danskernes smitteforebyggende adfærd og opfattelser, fra HOPE Project. Den samme tendens gør sig gældende blandt de adspurgte borgere i Hammel.

Smittetrykket bekymrer ikke

Jytte Bach glæder sig til, at restriktionerne fjernes. “Jeg glæder mig til at tage ud og spise, uden at jeg skal vise mit coronapas,” siger hun. Jytte Bach vil dog fortsat bruge mundbind, trods at det ikke længere vil være et krav. Men selvom Jytte Bach er bange for at blive smittet, så er hun ikke bekymret for det høje smittetryk. 

Svend-Erik Skaaning, der er professor ved Aarhus Universitet og forsker i demokratier i krisetider, vurderer, at der i Danmark generelt er en høj tillid til myndigheder, og at udmeldingerne fra myndighederne understreger, at der ikke er grund til samme bekymring som tidligere. “Men i øjeblikket er smittetrykket højt, og derfor er det naturligt, at der er en stingning i danskere, som føler sig udsat for smitte,” siger han.

Frygter at restriktioner genindføres

Louise Borup Sønderkjær, der ejer og driver caféen og plantesalonen No28, glæder sig også til, at restriktionerne fjernes. “Jeg jublede og hoppede rundt i stuen i går under pressemødet, men jeg er også nervøs for, at der lige pludselig bliver indført restriktioner igen,” siger hun.

Svend-Erik Skaaning mener umiddelbart ikke, at der er grund til bekymring i forhold til restriktioner i fremtiden. “Der vil være stærke politiske bestræbelser fra regeringens side for ikke at genindføre restriktioner,” siger han. 

De gældende restriktioner udløber den 1. februar, og herefter vil corona ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *