Det nyligt konstituerede byråd i Favrskov Kommune har nedsat et rådgivende bæredygtighedsudvalg, som blandt andet skal bidrage til at nå kommunens mål om CO2-neutralitet i 2050.

Niels Christian Selchau-Mark er formand for Favrskov Kommunes nye bæredygtighedsudvalg.
Foto: Jacob Lerche Nygaard
Af Sara Hald og Jacob Lerche Nygaard
Grøn omstilling, bæredygtig produktion og biodiversitet er alle emner, der fylder i den politiske debat. I Favrskov Kommune har man derfor nedsat et fokuseret bæredygtighedsudvalg.
Udvalgets arbejdsområder er endnu ikke fast definerede, men efter det nye byråds første møde i aften går udvalgsformand Niels Christian Selchau-Mark (C) og de øvrige medlemmer i gang med at sætte rammerne. Grundtanken er at skabe et udvalg, hvis eneste fokus er bæredygtighed, som ellers typisk hører under Teknik- og Miljøudvalget.
Personligt ønsker Niels Christian Selchau-Mark blandt andet øget klimagennemsigtighed i byrådet:
”Jeg vil arbejde for, at alle sager, der tages op i byrådet, skal indeholde en beskrivelse af eventuelle miljømæssige konsekvenser.”
Formanden understreger, at der fortsat vil blive truffet beslutninger, der har en negativ indflydelse på miljøet. Han ønsker blot at øge byrådets bevidsthed om de eventuelle klimamæssige konsekvenser, så man kan overveje at stille modkrav eller kompensere.
Bæredygtighed som et mål i sig selv
Klimaneutralitet i 2050. Sådan lyder målet i Favrskov Kommune, og for at nå det mål, kræver det, ifølge Niels Christian Selchau-Mark, at byrådet og borgerne arbejder sammen.
”Jeg mener helt ind i min sjæl ikke, at det er byrådet, der skal løse det hele. Det er ikke for byrådets skyld, at vi skal være CO2-neutrale, men for hinandens skyld, og hvis vi skal nå det mål, skal vi ud af starthullerne.”
Netop fordi klimaproblematikken skal løses i fællesskab, ønsker formanden at inddrage borgerne i udvalgets arbejde. Den selvudnævnte grønne hippie italesætter desuden, at bæredygtighed er et mål i sig selv, men at det naturligvis er godt, hvis bæredygtigheden samtidig kan gøres økonomisk.
En tydelig signalværdi
Med det nye bæredygtighedsudvalg sender man et tydeligt signal til erhvervslivet og organisationerne i kommunen om, at man arbejder målrettet med miljømæssige spørgsmål.
Bæredygtighedsudvalget er et såkaldt §17,4-udvalg, hvilket betyder, at medlemmerne ikke kan træffe politiske beslutninger, men derimod rådgiver det resterende byråd.
Som §17,4-udvalg har bæredygtighedsudvalget desuden mulighed for at alliere sig med interessenter uden for kommunalbestyrelsen. Det gælder blandt andet erhvervsfolk og institutioner, som, ifølge formanden, kan bidrage til at kvalificere debatten og sikre, at byrådet træffer de rette beslutninger med henblik på målet om klimaneutralitet i kommunen.
Farvskov kommunalbestyrelse forklaret
Video: Jacob Lerche Nygaard