Flere kvinder og unge engagerer sig i biavl: “Det er ikke bare en gammel seniorklub for hanelefanter”

I Hammel Biavlerforeningen er der kommet flere kvinder til. For ti år siden var der nærmest ingen. Nu er to ud af fem bestyrelsesposter besat af kvinder, og omkring en tredjedel af foreningens 90 medlemmer er kvinder. Det medfører, i følge formanden Poul Fjeldstad, innovation og nye ideer i et ellers traditionelt fag.

Af Anton Grum-Nymann

Poul Fjelstad fortæller passioneret om livet som biavler.
Foto: Anton Grum-Nymann

I Hammel Biavlerforeningen må man som medlem vænne sig til at se nye ansigter.

“Det går rigtig godt. Inden for de sidste seks til otte år har vi tredoblet medlemstallet”, siger Poul Fjeldstad.

Den rutinerede biavler fortæller, hvilken betydning det stigende antal kvinder har på det tidligere mandsdominerede fag. “Kvinderne er vældigt interesseret i alt omkring miljø, klima og biodiversitet. Kvinderne har også været skyld i, at der er kommet et kæmpe boost omkring alternative biprodukter så som pollen og apropolis. Mændene var mere koncentrerede om biavlen, og så kunne hustruen passe honningen, så blev det heller ikke til meget mere, men i dag finder de på alverdens ting.”

En forening med vokseværk

Danmarks Biavlerforening har 5500 medlemmer spredt ud på 80 lokale foreninger. Medlemstallet er stigende.

Næstformand for Danmarks Biavlerforening Torben Strømgaard Hansen peger på, at det stigende medlemstal kan skyldes større naturfokus i samfundet blandt især de unge.

Bierne er ude at nyde vinterens sparsomme solstråler.
Foto: Anton Grum-Nymann

Bi-venlig kommune

Favrskov Kommune er af Danmark Biavlerforening kåret som en såkaldt bi-venlig kommune. Det vil kort sagt sige, at de gør noget for at etablere gode forhold for bierne. Torben Hansen forklarer det sådan her:

”Kommunen indtænker tiltag, der gør, at der er bedre forhold for bierne. Vi gør en indsats for, at kommunen laver bi-venlighed, for eksempel lade blomster stå og undlade at pløje.”

Som bi-venlig kommune kan man få tildelt et certifikat med vidnesbyrd om, at man lever op til de krav, der fremgår af Danmarks Biavlerforenings hjemmeside.

Bevinget bestøvningsbombe til landbruget

Bierne er ikke kun honningproducerende væsener. Faktisk hjælper biernes bestøvning også landbruget.

”Bestøvningen er enorm vigtigt for landbruget som helhed, og det er derfor vigtigt, at vi har gode bestøvere,” siger Torben Hansen.

Værdien af den bestøvning er mellem en og to milliarder kroner værd for landbruget, og dermed er de bevingede gulsorte insekters tilstedeværelse værdifuld.

Dragterne hos Hammel Biavlerforening hænger til tørre i vintersæsonen, hvor der ikke er meget at lave for en biavler.
Foto: Anton Grum-Nymann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *