Frijsenborg efterskole udvider: “Vi bliver nødt til at tage flere elever ind”

Frijsenborg efterskole i Hammel udvider og renoverer deres fysiske faciliteter, det skyldes dog ikke velstand og pladsmangel, men manglende midler efter deres tilskud er blevet beskåret.

Af Mathias Lorenzen

Efterskolerne i Danmark klarer det godt. Unge strømmer til de kostskole-lignende institutioner, men paradoksalt nok mangler Frijsenborg efterskole penge til at kunne drive efterskole på den måde, de ønsker. Dette på trods af at de har fyldte hold og venteliste.

“Vi har oplevet et fald på 20 procent af vores takster fra staten i år. Derfor bliver vi nødt til at tage nogle flere elever ind for at få flere indtægter,” fortæller forstanderen for Frijsenborg efterskole Brian Ovesen.

Udvidelsesprojektet har været på tegnebrættet nogle år og billederne er en visualisering af, hvordan det forventes at komme til at se ud. Foto: Laban Arkitekter

Med udvidelsen vil Frijsenborg efterskole fremover kunne rumme 100 elever frem for de 91, som der er plads til nu. Da skolen blev bygget, var den tiltænkt kun at kunne rumme 80 elever, derfor er en udvidelse af fællesarealer ved at være på sin plads, mener forstanderen.

Første spadestik i byggeprojektet blev foretaget tilbage i november og byggerierne forventes at stå færdig til, når det nye elevhold kommer i sommeren 2022. Foto: Mathias Lorenzen

Balancegang mellem vækst og værdier

I 2018 blev der slået rekord for antallet af unge på efterskole med 29.206 elever, og i 2021 startede hele 31.745 unge på efterskole. Der sker på trods af, at ungdomsårgangen er blevet mindre, fortæller Torben Vind Rasmussen, der er formand for efterskoleforeningen. På landsplan er det en tredjedel af alle unge, der tager på efterskole.

For Brian Ovesen er det en svær balancegang mellem at udvide og fortsat holde fast i skolens værdigrundlag.

“Bliver man for stor, vil dem, der ikke er så gode til at indgå i sociale relationer få sværere ved at se sig i større sammenhænge,” fortæller han, og fremhæver vigtigheden af, at skolen ikke vil gå på kompromis med deres værdier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *