Busser og spejderhytter kan løse dagtilbudsproblemer

Flere børnefamilier flytter til Favrskov kommune, og det skaber pladsmangel i dagtilbuddene. For at løse problemerne gør kommunen brug af lokaler på skoler og spejderhytter. På tegnebrættet er der forslag om naturbusser og mere udeliv.

Stuer fyldt med legoklodser kan blive erstattet med spejderhytter og skolelokaler. Foto: Pixabay

Af Anne Juhl Burgaard

Busser, spejderhytter og lokaler på skoler kan være med til at løse pladsmanglen i dagsinstitutionerne i Favrskov kommune. Nogle af forslagene er allerede trådt i kraft, og andre fremlægger Børn- og Kulturforvaltningen på byrådsmødet i marts. De skal løse pladsproblemerne i dagtilbuddene, der kommer som følge af mange tilflyttere.  

”Vi har gjort en ekstra indsats for at ansætte dagplejere. Vi har udvidet antallet af pladser i vores eksisterende institutioner, og samtidig har vi igangsat byggerier for at imødekomme yderligere pres,” siger Lone Bruun Nielsen, der er dagtilbudschef i Børn- og Kulturforvaltningen i Favrskov kommune.

Manglen på pladser skyldes, at der i 2021 er flyttet langt flere børnefamilier til kommunen end forventet. I årets første ni måneder flyttede 164 børn i alderen 0-6 år til Favrskov kommune. Kommunen havde imidlertid kun forventet en tilflytning på 26 børn. Derfor må de nu finde på kreative løsninger for at overholde pasningsgarantien, så alle forældre kan få passet deres barn i det område, de bor i.

Busløsninger og natur
Lone Bruun Nielsen fortæller, at Børn- og Kulturforvaltningen arbejder på mere mobile løsninger. Det er noget af det, de vil præsentere for byrådet i marts.

”Det kunne eventuelt være busløsninger eller løsninger, der peger i retning af noget mere natur. Bussen ville være indrettet som et daginstitutionsmiljø med toilet og borde og fungere som base. I bussen kan man køre ud i skoven eller på tur i området,” siger Lone Bruun Nielsen.

Byrådsmedlem Anne-Sofie Schjønning sidder i Børne- og Skoleudvalget for Det Konservative Folkeparti. Hun mener, at der skal handles på dagtilbudsområdet, og at det er en fin ide med busløsningerne.

”I det nye byråd skal vi til at kigge på, hvordan vi kan skabe flere pladser. Vi skal tænke mere grønt. Det kan vi for eksempel gøre ved at bruge naturen mere og samarbejde med spejdere i området,” siger Anne-Sofie Schjønning.

Byrådet skal holde en anlægskonference i foråret 2022. Her skal politikerne beslutte, hvad der skal bygges, og hvordan midlerne skal prioriteres. Derfor er det endnu ikke besluttet, om der skal bygges flere institutioner. 

”Det skal prioriteres at skabe institutionspladser, men vi har også andre presserende opgaver, som bliver nødt til at komme på dagsordenen,” siger Anne-Sofie Schjønning om anlægskonferencen.

Pladsmangel på Bymarken
Det er særligt byerne Lading, Hinnerup og Søften, der er presset på pladser. Julie Therkildsen flyttede til Hinnerup med sin familie i 2018. Hendes to døtre går begge i Børnehuset Bymarken. Julie Therkildsen er meget glad for institutionen, men hun har også bemærket, at der har været mangel på pladser.

”Oppe i Bymarken har de lavet en hel stue ekstra. Den blev faktisk klargjort på bare 14 dage. Ulempen var så, at de flyttede nogle af børnene inde fra vores vuggestue for at få en sammenhængende ny stue. Det er lidt en ulempe i forhold til, at børnene var vant til at gå sammen,” siger Julie Therkildsen. 

Grundet pladsmanglen har Bymarken sendt en børnehavegruppe over på skolen og inddraget noget af børnehaven til vuggestue.

”Det har helt klart været nødvendigt,” siger Julie Therkildsen. 

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *