De smalle stier ved Kollerup Enge møder kritik fra gangbesværede

Ved Kollerup Enge får borgerne adgang til helt unik natur via et smalt stisystem. Oplevelsen kan dog kun nydes med to raske ben.  

De smalle stier ved Kollerup enge møder kritik fra borgerne.
Foto: Emma Damgaard.

Af Emma Damgaard

På de sociale medier har gangbesværede borgere i Hadsten udtrykt deres skuffelse over resultatet af kommunens projekt med dige-stier ved Kollerup Enge. Projektet skal hindre oversvømmelser af Hadsten ved hjælp af et dige-system, som samtidig er udnyttet til gangstier, der giver borgerne adgang til en unik naturoplevelse.

Størstedelen af kommunens borgere møder projektet ved Kollerup Enge med stor ros, men én befolkningsgruppe føler sig forbigået. Stierne ved Kollerup Enge er for smalle til en kørestol. Samtidig er stierne anlagt i et blødt materiale, hvilket betyder, at en motoriseret kørestol vil sidde fast. Med andre ord er stierne ikke handicapvenlige.

En af de skuffede borgere er Helle Hornbek. Hun er kørestolsbruger og bosat i Hadsten. For hende er stiernes manglende handicapvenlighed en stor ærgrelse, og hun føler sig overset i projektet.  

”Jeg kan ikke benytte mig af området, da min kørestol kører fast på de bløde stier. Det betyder, at jeg ikke kan tage med min familie ud og opleve naturen, og det berør mig,” siger Helle Hornbæk.

Handicaprådet blev ikke spurgt til råds 

Helle Hornbæk ville ønske, at byrådet havde taget kommunens Handicapråd med i overvejelserne om det nye projekt.

Formanden for Handicapråddet, Knud Ole Thykjær, forklarer, at rådet er informeret om problematikken med stierne ved Kollerup Enge, og at Handicaprådet ikke har været indover projektet.   

”Vi har modtaget en henvendelse om den begrænsede mulighed for at tilgå stierne, hvis man er gangbesværet. Vi tager sagen op, når rådet for alvor kommer i gang, men jeg ved ikke, om vi er høringsberettiget,” siger formanden.

Knud Ole Thykær forklarer, at der ikke er entydige retningslinjer for, hvornår Handicaprådet skal høres, og at det er økonomisk tungt at gøre naturoplevelser handicapvenlige.

”Skulle projektet være handicapvenligt, snakker vi et helt andet økonomisk loft. Jeg tror simpelthen, at der ikke har været penge nok,” siger Knud Ole Thykær.

En udfordring med Kollerup Enge er desuden, at stierne er anlagt på privat grund med kommunal støtte. Det vil sige, at de private lodsejere og kommunen skal være enige om, hvordan projektet skal udføres.

Vi har kontaktet ejerne af Kollerup Gods for at få en kommentar om stiernes handicapvenlighed, men de er ikke vendt tilbage.

En gåtur på stierne ved Kollerup Enge gør det klart, at stierne ikke er handicapvenlige.
Video: Emma Damgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *